Beyninin Efendisi Ol!

Öğrenmeyi ve konsantrasyonu kolaylaştıracak 10 temel ilkeyle tanışmak istemez misiniz?






1.Huzura ve sessizliğe değer ver
   Bazıları 100 desibelde heavy metal dinlemenin konsantrasyonlarını artırdığını söylese de bunlar çok küçük bir azınlık. Çoğu kişi müzik ya da konuşma gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış sessiz bir ortamda beyinlerinin daha iyi çalıştığını söylüyorlar.
Cep telefonu mesajları, e-mailler ve telefon görüşmelerinden sonra yeniden konsantre olabilmeniz ve öğrenmede gerekli zihinsel sakinliğe ulaşmanız için her seferinde 15 dakika gerekiyor. Zamanınızı organize edin ve dikkatinizi dağıtacak olası tüm unsurları devre dışı bırakın. E-maillerinizi ve mesajları okumak, telefon görüşmelerinizi yapmak için belirli bir zaman dilimi ayırın ve bu zaman dilimi dışında bu tür etkenlerin sizi engellemesine izin vermeyin.

2. Açık ve net amaçlara sahip ol 
     Amacınız ne kadar açık ve netse, ona odaklanmanız o kadar kolay olacaktır. Sık sık değiştirdiğiniz, emin olamadığınız belirsiz amaçlar kafanızı karıştırır ve konsantrasyonunuzu, dolayısıyla performansınızı düşürür.



3. Böl ve yönet
   Büyük kapsamlı projeler parçalara ayrıldığında daha kolay başarılır. Her bir parça kendi arasında bizi sonuca ulaştıracak şekilde organize edilir, başlama ve bitiş noktaları planlanırsa işler daha da kolaylaşır. Yani sadece belirli bir amaca sahip olması yetmez. Bizi bu amaca ulaştıran ve bütünü oluşturan parçaları ustaca belirleyip işleme koymak da son derece önemlidir.

4. Kuralına göre oyna
           Öğrenmek istediğiniz konu hakkında önceden neleri bilmeniz, hangi araç-gereçlere sahip olmanız, hangi standartları karşılamanız gerektiğinden haberdar olun. Hangi noktaların sizi zorlayabileceğini, neleri önceden hesaba katmanın işinizi kolaylaştıracağını öğrenin. Yani önce kuralları bilin.

5. Kendine süre koy
            Öğrenme için kendinize belirli bir zaman vermek konsantre olmanızı ve okuduklarınıza kendinizi vermenizi tetikler. Kendinize sınır koymazsanız, dizginleri gevşetir, nasıl olsa öğrenmek için zamanım var diyerek dikkatinizi başka yerlere kaydırırsınız. Ayrıca zaman sınırlaması büyük resme odaklanmanızı ve gereksiz oyalanmalardan kaçınmanızı sağlar. En önemlisi de zaman hırsı ve verimsizliğin kaynağı olan ertelemeyi de yenmenize yardımcı olur.


6.Problemle kafa kafaya çarpış
  Öğrenme esnasında anlamakta güçlük çektiğiniz bir yerle karşılaştığınızda konsantrasyonunuzun dağılması çok normaldir. Bu durumda tıkanmayı önlemek için beyin fırtınası yapın ve bir kağıt parçasına bu sorunu aşmak için neler yapabileceğinizi hızlıca yazın. Düşünce sürecinizi bu şekilde kaleme almak, konsantrasyonunuzu yeniden kazanmanızı sağlayacaktır.




7. Kendini izole et
   Karmaşık bir zihinsel aktivite içinde olmanız gerekiyorsa kendinizi belirli bir süre sohbetlerden uzak tutun ve çevrenizdekilerden bu konuda sizi anlayışla karşılamalarını isteyin. Mahremiyetinize saygı duyun ve başkalarının da saygı duymasını sağlayın.

8. Zihinsel faaliyetlerini yavaşlatan beslenme alışkanlıklarından vazgeç
  Bedensel sağlığınız beyninizin çalışma düzeyini ve konsantrasyon gücünüzü ciddi düzeyde etkiler. Aşırı kafein, nikotin,yetersiz beslenme, alkol, uykusuzluk gibi etkenler zihinsel performansınızı düşürür. Bu tür alışkanlıklarınızdan vazgeçtiğinizde 30 gün içinde enerji düzeyinizin ve zihinsel faaliyetlerinizin arttığını şaşırarak göreceksiniz.





 9. Şeytana uyma
    Çalışmak,zihnimizi zorlayan bir şeyler öğrenmek durumunda olduğumuzda daha basit ve keyifli aktiviteler dikkatimizi çeker ve ister istemez onlara meyledebiliriz. Böyle bir şey söz konusu olduğunda sabırlı davranın ve o andaki işinize sadık kalın. Derin derin nefes alın, isterseniz kısa bir yürüyüş yapın ama tekrar geri dönün. Kendinizi okumaya, yazmaya ya da o anki zorlayıcı zihinsel aktiviteniz neyse ona verin. Biraz zorlanabilirsiniz ancak sizi ayartan aktivitelere teslim olmayınca, bir süre sonra konsantrasyonunuzun arttığını göreceksiniz.

10. Enerjini tazele 
    2 saati aşkın bir süre konsantrasyonunu koruyan çok az insan  vardır. Çoğumuzun dikkati 20-25 dakikadan sonra dağılır. Herkesin farklı bir odaklanma süresi vardır. Siz de kendi dikkat sürenizi  bulun ve buna dayanarak o süreyi aşmadan mola verip enerjinizi tazeleyin.


Have a nice day!